Noche de San Juan

Malaga - Een soort oud en nieuw, maar dan in de zomer. Vanavond is het weer Noche de San Juan. De vooravond van de Dag van San Juan is feitelijk de Spaanse midzomernachtviering. Langs de kust koersen mensen massaal naar het strand om de avond en nacht feestend door te brengen.

Om middernacht moet je niet verbaasd opkijken als je grote rijen mensen hand in hand of arm in arm achteruit de zee in ziet lopen. Soms zelfs met kleren aan. Als je dat doet ben je het hele erop volgende jaar verzekerd van geluk. Andere bronnen zeggen dat je er dan het hele komende jaar net zo jong uit blijft zien als op het moment dat je de zee in loopt. Je kunt ook een wens doen voor je het water in loopt. De heilige Juan zal die dan in vervulling laten gaan.


Vanaf een uur of negen stromen de stranden vol en installeren grote groepen mensen zich bepakt en bezakt met koelboxen, drank, tafels en stoelen om tot in de vroege uurtjes te eten, drinken, dansen en feesten. Officieel is het verboden maar oogluikend worden hier en daar de kampvuren toegestaan. Zodra de vlammen een acceptabele hoogte bereiken, springen de moedigsten uit het gezelschap er overheen. Ook dit zou geluk brengen.


San Juan Bautista

Officieel is de zomer al drie dagen van start, maar door de eeuwen heen is de midzomernachtviering in Spanje samengegaan met de Christelijke viering van San Juan Bautista. Het oorspronkelijke doel van de vuren was om de zon voor de zomermaanden extra kracht te geven omdat deze vanaf midzomernacht weer aan kracht verliest en de dagen op ons Noordelijk halfrond alweer korter worden.


Rituelen en tradities

Overal in Spanje wordt San Juan geviers met andere rituelen of tradities. Zo worden in de provincie Huelva bijvoorbeeld lappenpoppen – de Juanillos – verbrand. In Málaga worden hier en daar ook poppen verbrand die Júas worden genoemd. Op de Balearen hebben paarden een hoofdrol. Ruiters toeren door de straten van dorp of stad en komen later in de avond bijeen op het centrale plein waar ze met hun paarden de mooiste kunsten vertonen.


Catalonië en Alicante

In Catalonië heet hetzelfde feest la Revetlla de Sant Joan, la Nit del Foc, la Nit de les Bruixes of la Nit del Ros met vuren op dorpspleinen en op de stranden. In Alicante viert men las Hogueras de Alicante tussen 20 en 24 juni ter ere van San Juan, maar dit is tegelijkertijd hét jaarfeest van de stad. De letterlijke vertaling van 'una hoguera' is 'vreugdevuur', maar in Alicante zijn hogueras te vergelijken met de falla-beelden tijdens de Fallas de Valencia. Grote poppen die politici of andere beroemdheden of symbolische weergaven van gebeurtenissen in de samenleving vormen.
24 views0 comments